Gadus Umag

Proizvodnja bakalara drevna je norveška tradicija, a riječ je o posve prirodnom postupku karakterističnom za otočje Lofoten gdje arktički bakalar koji Norvežani zovu „skrei“ dolazi jednom godišnje radi polaganja jajašaca.

Osnovni je preduvjet dobrog bakalara korištenje ribe izvrsne kvalitete. Ona se, bez ikakvih aditiva, suši i konzervira samo zahvaljujući djelovanju atmosferskih uvjeta.

Važno je iz bakalara namijenjenog sušenju pustiti krv dok je još živ. Na taj se način većina mesa očisti od krvi. Za proizvodnju kvalitetnog bakalara ribu valja objesiti isti dan kad je ulovljena.

Razdoblje sušenja bakalara na otočju Lofoten tradicionalno počinje koncem veljače, a završava sredinom travnja. Nakon tog razdoblja temperatura je previsoka za kvalitetan postupak sušenja dok je u regiji Finnmark to moguće sve do svibnja.

Klasiranje konačnog proizvoda obavlja „vrakeren“ ili selektor koji mora imati bogato iskustvo stečeno sušenjem bakalara.